ασθένειες των κουνελιών

Τα κουνελάκια αποτελούν το ιδανικό κατοικίδιο για πολλούς. Οι περισσότεροι απο αυτούς όμως δεν γνωρίζουν τις ασθένειες που μπορούν να προσβληθούν και δεν παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης τους!

Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε και ας δώσουμε μία οριστική απάντηση σε ένα πολύ σημαντικό θέμα! ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑ! ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ?
-Λοιπόν όταν αγοράσετε ένα κουνελάκι μικρό ηλικιακά ακόμα πρέπει να το μεταφέρετε στον κτηνιατρο για ένα προληπτικό έλεγχο!
-Έπειτα ο κτηνίατρος σας θα σας ενημερώσει για την κατάλληλη ημερομηνία που θα πρέπει το κουνελάκι σας να κάνει τα πρώτα του εμβόλια!
Τα εμβόλια είναι 2 στην αρχή! Είναι κατά της μυξωμάτωσης και κατά της αιμοραγικής νόσου! Δύο απο τις πιο σοβαρές ασθένειες που θα αναφερθούμε παρακάτω! Τέλος πρέπει να επαναλαμβάνετε στο κουνέλι σας ένα εμβόλιο κάθε χρόνο ή και εξάμηνο! :)


ΠΡΟΧΩΡΌΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ: 

ΟΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΕΣ ΕΙΝΑΙ:

ΜυξωμάτωσηΗ μυξωμάτωση αποτελεί μια σοβαρή ασθένεια των κουνελιών
Αίτια: προκαλείται από έναν μυξωματοϊό.
Μεταδίδεται κυρίως με αιμοζυγατικά έντομα, κυρίως ψύλλους και κουνούπια και προσβάλλονται όλες οι φυλές των κατοικίδιων κουνελιών, ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής τους.
Συμπτώματα:Η μυξωμάτωση εκδηλώνεται με πρήξιμο της περιοχής των οφθαλμών, με κλείσιμο της οφθαλμικής σχισμής και εντοπισμένες εξοιδήσεις στο κεφάλι, τα αυτιά, τα χείλη του στόματος, τον πρωκτό και τα γεννητικά όργανα.
Τα συγκεκριμένα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε λίγες ημέρες από τη στιγμή που το κουνέλι θα προσβληθεί από τον ιό.
Σε περίπτωση σοβαρού πρηξίματος μπορεί να τυφλωθεί και να παραμορφωθεί το σχήματου κεφαλιού μέσα σε μία περίπου ημέρα από την ώρα που θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, κατάσταση που δυσκολεύει πολύ την πρόσληψη τροφής και νερού.
Επίσης η νόσος μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού, που οδηγεί σε πνευμονία και θάνατο.
Από τη στιγμή που το κουνέλι θα ασθενήσει από μυξωμάτωση, παρόλο που πρόκειται για πολύ σοβαρή νόσο, μερικές φορές είναι δυνατή η θεραπεία του ζώου με εντατική παρακολούθηση.  
Τρόποι αντιμετώπισης: Έμβολιάστε το κουνέλι σας πριν προσβληθεί από την αρρώστια.

Αιμορραγική Νόσος των Κουνελιών
Η Αιμορραγική Νόσος των Κουνελιών είναι μια επίσης πολύ σοβαρή ασθένεια.

Ο ιός μεταδίδεται με άμεση επαφή των κουνελιών όπως επίσης και με έμμεση επαφή με ανθρώπους, μολυσμένα κλουβιά και ρούχα αλλά και έντομα όπως είναι οι ψύλλοι.
Αίτια:
προκαλείται από καλυκοϊό με περίοδο επώασης μόλις 1-3 ημερών.
Μάλιστα ο ιός είναι πολύ σταθερός σε συνθήκες περιβάλλοντος και μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο από 100 ημέρες!
Συμπτώματα:Τα συμπτώματα της Αιμορραγικής Νόσου των Κουνελιών μπορούν να περάσουν σχεδόν απαρατήρητα, όταν όμως εμφανίζονται αυτά είναι μεταξύ άλλων κατάπτωση, δύσπνοια, σπασμούς, υπερθερμία και ληθαργικότητα.
Ο θάνατος επέρχεται συνήθως μέσα σε 12 με 36 ώρες και δυστυχώς η θνησιμότητα μπορεί να φτάσει ακόμη και το 90 με 100%.
Τρόποι αντιμετώπισης:
Έμβολιάστε το κουνέλι σας πριν προσβληθεί από την αρρώστια.


Α
ΑΒΙΤΑΜΙΝΩΣΕΙΣ - ΤΡΟΦΟΠΕΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Αβιταμίνωση από Βιταμίνη Α.
Συμπτώματα:
Ξηροφθαλμία, αδυνάτισμα, ελλειπή γονιμοποίηση, αποβολές, θάνατος των εμβρύων, καννιβαλισμό στις κουνέλες και τα αντισώματα του οργανισμού αδυνατούν και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μικρόβια διαφόρων ασθενειών.
Τρόπος Αντιμετώπισης:
Προσθέτουμε στις τροφές των κουνελιών την συγκεκριμένη Βιταμίνη ή χορηγούμε τροφή, που έχει αποκλειστικά τη συγκεκριμένη Βιταμίνη, όπως ο κίτρινος Αραβόσιτος. Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!

Αβιταμίνωση από Βιταμίνη Β.

Την Βιταμίνη Β την διακρίνουμε στις Βιταμίνες Β1 [
Ανεπάρκεια Β1 (ή Ανευρίνη) ] και Β2 [Ανεπάρκεια της Β2 (ή Αντιαναιμικη)]. 
Συμπτώματα: Επιπλοκές στο νευρικό σύστημα του κουνελιού, σπασμούς, αδυνάτισμα, δερματικές ανωμαλίες από ανεπάρκεια της Β2 (ή Αντιαναιμικη).Έτσι
τα αντισώματα του οργανισμού εξασθενούν και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μικρόβια που εμφανίζονται στον οργανισμό τους.
Τρόπος Αντιμετώπισης:
Χοριγήστε άπλετο χόρτο στο κουνελάκι σας! Επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε μαγιά της μπύρας. Ως γνωστόν αυτά τα δύο είναι πλούσια σε Βιταμίνη β1 και β2

Αβιταμίνωση από Βιταμίνη C.
Συμπτώματα:
Αιμορραγία ούλων και φλόγωση στόματος.
Τρόπος Αντιμετώπισης:
 
Το κουνελάκι πρέπει να τρώει περισσότερα φρούτα και λαχανικά . Συμβουλευτείτε κτηνίατρο! (Εννοείτε πως δίνουμε στα κουνελάκια φρέσκα φρούτα και λαχανικά και δεν τους τα δίνουμε ποτέ σε ηλικία κάτω των 4 με 5 μηνών! )


Αβιταμίνωση από Βιταμίνη D.  

Συμπτώματα: Παρουσιάζεται ραχίτιδα, έντονη αρθρίτιδα όπου ο σκελετός του κουνελιού καθυστερεί να αναπτυχθεί.
Τρόπος Αντιμετώπισης:
Το κουνελάκι πρέπει να τρώει τροφές, όπως μουρουνέλαιο και ξηρές τροφές. Αποφεύγετε το σιτηρέσιο! Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!

Αβιταμίνωση απo Βιταμίνη Ε.
Συμπτώματα:
Αποβολές και στείρωση.
Τρόπος Αντιμετώπισης:
Δώστε στο κουνελάκι σας σιτάρι!

ΑΝΑΙΜΙΑ:

Αίτια: Οφείλεται  στη κακή διατροφή και συνεχής έλλειψη βιταμινών. Επίσης μπορεί να οφείλεται σε ένα μη υγιεινό περιβάλλον. Τέλος η έλειψη γάλακτος απο τη μητέρα στα νεογέννητα προκαλεί αναιμία λόγω της έλειψης απαιτούμενων βιταμινών που χρειάζονται για να αναπτυχθούν!  
Τρόπος Αντιμετώπισης: Πρέπει να δημιουργήσετε ένα καταλληλο-υγειή περιβάλλον για να ζήσει το κουνελάκι σας. Τέλος πιο σημαντικό είναι να τρέφεται το κουνελάκι σας σωστα και όχι με γλυκίσματα απο τα pet shop(προτείνω φήραμα απο μαγαζι με κουνελοτροφές και πάρα πολύ χόρτο!).
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΊΣΤΕ ΤΑ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ



ΑΠΟΒΟΛΗ
Αίτια: Συνήθως οι αποβολές προέρχονται από άγχος, φόβο και ανησυχία.
Ένα άλλο αίτιο αποτελούν οι ασθένειες και οι μολύνσεις.
Τρόπος Αντιμετώπισης:
Κατά την διάρκεια της κυοφορίας, αποφεύγετε να κάνετε θόρυβο, απότομες κινήσεις και να ενοχλείτε τη κουνέλα.
Να υπάρχει πολύ νερό στο κλουβί της και να τρέφεται απο μία σωστή διατροφή(όχι γλυκίσματα).
Αποφεύγετε την παρουσία άλλου ζώου ακόμα και αν το γνωρίζει! 




ΑΣΘΜΑ
Πρόκειται για μια ασθένεια πολύ μεταδοτική!!
Αίτια:
Προκαλείται από καταρροή, που δεν αντιμετωπίστηκε όταν έπρεπε. (θα αναφερθούμε σε συγκεκριμένη κατηγορία)
Συμπτώματα: Το κουνελάκι δείχνει πολύ εξασθενημένο και ταλαιπωρημένο και Βήχει.
Τρόπος Αντιμετώπισης: Κρατείστε το μακριά απο υγρασία και ρεύματα. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο!






Β

ΒΛΕΝΝΟΡΡΟΙΑ
Πρόκειται για μια αφροδίσια ασθένεια. Ονομάζεται αλλιώς και Γονόρροια.
Αίτια: Προκαλείται από ένα μικρόβιο, τον "Γονόκοκκο", ο οποίος μεταφέρεται κατά τη σεξουαλική επαφή.
Συμπτώματα: Εμφανίζεται σαν βλεννώδες και πυώδες υγρό, το οποίο βγαίνει από την ουρήθρα. Μπορεί να προκαλέσει και άλλες παθήσεις, όπως αθρίτιδα, προστάτη, στένωση της ουρήθρας, τύφλωση, ακόμα και στειρότητα.
Τρόπος Αντιμετώπισης:
Επειδή μεταδίδεται με την σεξουαλική πράξη, όταν επισκεφτείτε τον κτηνίατρο (όχι απαραίτητα για λόγους ασθενείας), ζητήστε του να κάνει κάποια σχετική εξέταση στο κουνελάκι σας. Αν και αυτό συναντάται συνήθως στα κουνέλια εκτροφής.

Δ

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ
Αίτια: Δηλητηρίαση προκαλείται από βρώμικες τροφές, επικίνδυνα και δηλητηριώδη φυτά, από άλατα (π.χ. φωσφόρου, μόλυβδου, κ.α.) και από ξένα φάρμακα.
Συμπτώματα: Διάρροια και σπάνια εμετός
Τρόπος Αντιμετώπισης: Σχολαστικό πλύσιμο τροφών και τακτική ανανέωση νερού. ( Να προσοχή που τοποθέτείτε διάφορα φάρμακα --> όπως το "φιδάκι" για τα κουνούπια, το θειάφι για τα φίδια, τα δολώματα για ποντίκια κ.λπ.! ) ΜΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΡΟΦΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥ ΚΟΥΝΕΛΙΟΥ ΣΑΣ, ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΤΑ ΣΕ ΜΕΡΟΣ ΟΠΟΥ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ ΣΑΣ.

Ε

ΕΝΤΕΡΙΤΙΣ
Η ΕΝΤΕΡΙΤΙΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ
Συμπτώματα: Φλόγωση των εντέρων, ανορεξία, μεγάλη κατανάλωση νερού με αποτελεσμα το φούσκωμα του στομαχιού και λαμπερά περιττώματα ή διάρροια.  
Τρόπος Αντιμετώπισης:
Συμβουλευτείτε ΑΜΕΣΑ τον κτηνίατρο! Μάλλον έχει προκληθεί απο κάποια δηλητηρίαση ή κακή διατροφή. Συνήθως δίνεται ένα φάρμακο το λεγόμενο Baytril (αναφέρεται ότι ειναι για όρνιθες αλλά χρησιμοποιείται και στα κουνέλια). Είναι σαν αντιβίωση η οποία χορηγείται στο κουνελάκι μέσω του νερού του ώστε να αφαιρέσει απο τον οργανισμό του οποιοδήποτε μικρόβιο! Η δοσολογία είναι 1ml σε 100ml νερού!
Αν δεν αντιμετωπιστεί με κάποιο τέτοιο φάρμακο το κουνελάκι σύντομα θα πεθάνει.

ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΣ
Συμπτώματα: Παρατηρείται υπερβολική υγρασία στα μάτια, έντονη τσίμπλα και φούσκωμα των βλεφάρων.
Σε προχωρημένο στάδιο, το κουνελάκι αδυνατίζει.
Τρόπος Αντιμετώπισης:

Ο προληπτικός εμβολιασμός θεωρείται ένας αποτελεσματικός τρόπος. (όπως αναφέρθηκα και πιο πάνω)
Η αντιμετώπιση της Επιπεφυκίτις είναι πολύ κουραστική και για τον ανθρωπο που το περιποιείται και κυρίως για το κουνελακι. Παρόλα'υτα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ασθένεια σταματάει να εξελίσεται και θεραπεύεται πλήρως!
Πλένουμε τα μάτια του κουνελιου με εκχύλισμα χαμομηλιού και τα σκουπίζουμε πάρα πολύ καλά! 

Κ

ΚΑΧΕΞΙΑΠροσβάλει κυρίως τα πιο νεαρά ηλικιακά κουνέλια.
Αίτια: Οφείλεται σε υπερβολική χρήση άμυλου και υγρών τροφών. 
Τρόπος Αντιμετώπισης: Απαραίτητη η ξηρά τροφή. Επίσης δίνουμε στο κουνελάκι καθαρτικές τροφές, όπως ραδίκι και φύλλα αγγελικής.

ΚΕΝΟΥΡΩΣΗ
Αίτια: Οφείλεται σε ταινία που γλιστράει από το έντερο στο κάτω μέρος του δέρματος ενός κουνελιού. Το κουνελάκι μπορεί να μολυνθεί από βρώμικη τροφή ή μολυσμένη τροφή από σκύλο, που είναι ήδη φορέας της ασθένειας αυτής.

Υπάρχουν 2 είδη Κενούρωσης:

Κενούρωση Σώματος:
Οι νύμφες της ασθένειας λαμβάνουν χώρα στους ιστούς των μυών. Συμπτώματα: Μπορούμε να καταλάβουμε την ασθένεια από τις φλύκταινες, διαφόρων μεγεθών ή από έναν όγκο, υπό μορφής οιδήματος, που μπορεί να εμφανιστεί στο λαιμό του κουνελιού.
Τρόπος Αντιμετώπισης:
Καλύτερα να επισκεφτείτε κάποιο κτηνίατρο!


Κενούρωση Εγκεφάλου:
Σπάνια μα σοβαρή ασθένεια!
Οι νύμφες της ασθένειας λαμβάνουν χώρα στο νευρικό σύστημα του εγκεφάλου των κουνελιών προκαλόντας του φλεγμονή. Με αυτό το τρόπο προκαλείται νευρική ανισορροπία!
Συμπτώματα:
Μπορούμε να καταλάβουμε την ασθένεια από το διάστρεμμα της κεφαλής του κουνελιού, τον στραβισμό και άλλα πολλά.

Τρόπος Αντιμετώπισης:
θα πρέπει να απομονώσουμε το άρρωστο ζώο και να του χορηγήσουμε ειδικά φάρμακα, που είναι κατά του παράσιτου αυτού. (Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το baytril)
Αφού πρώτα έχετε συμβουλευτεί τον κτηνίατρο.!

ΚΥΣΤΙΚΕΡΚΩΣΗ
Η Κυστικέρκωση είναι μια παρασιτική ασθένεια που θεραπέυεται δύσκολα.
Αίτια: Οφείλεται σε ένα παράσιτο, μια πισοειδής ταινία, η οποία συναντάται και στα έντερα των σκύλων. Τα κουνέλια λαμβάνουν το μικρόβιο από μολυσμένο νερό ή τροφή (συνήθως φυτική).
Συμπτώματα: Παρουσιάζεται ως φλεγμονή του συκωτιού, που οφείλεται στα αυγά του παράστιτου, τα οποία λαμβάνουν χώρα στο στομάχι του κουνελιού. Εάν η ασθένεια δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και ο αριθμός του παρασίτου μεγαλώσει, τότε παρουσιάζεται η αιμοραγική ηπατίτιδα ή η περιτονίτιδα και, φυσικά, ο θάνατος του κουνελιού.
Άλλο σύμπτωμα αποτελεί το αδυνάτισμα του κουνελιού, παρόλο που αυτό τρώει πολύ. Παρουσιάζεται εξόγκωση της κοιλιάς και πυρετός.
Τρόπος Αντιμετώπισης:
 Για να αντιμετωπίσουμε την Κυστικέρκωση απομωνόνουμε το αρρωστο κουνελάκι και του χορηγούμε φάρμακο κατά του παρασίτου αυτού (Μπορεί να χρησιμοποιηθεί baytril). Kαλό όμως θα ήταν να συμβουλευτείτε εγκαίρως τον κτηνίατρο σας!

Λ

ΛΑΜΒΛΙΩΣΗ
Η Λαμβλίωση είναι μια πολύ σοβαρή παρασιτική ασθένεια και προσβάλει τεράστιο αριθμό κουνελιών.
Αίτια:
Οφείλεται σε μικροσκοπικό οργανισμό, το οποίο ανήκει στη τάξη των "Μαστιγοφόρων" και αναπτύσσεται στα έντερα του κουνελιού.
Συμπτώματα:
Προσβάλλει περισσότερο τα ηλικιωμένα ηλικιακά κουνελάκια.
Από τη μια στιγμή στην άλλη, το κουνελάκι κουλουριάζεται και αρνείται την τροφή. Το παχύ έντερο του κουνελιού σταματάει να λειτουργεί και είναι γεμάτο αέρα.
Ο θάνατος επέρχεται σε 1-2 ημέρες, το πολύ!
Τρόπος Αντιμετώπισης:
Επισκεπτείτε τον κτηνίατρο άμεσα.

Μ

ΜΕΤΕΩΡΙΣΜΟΣ
Αίτια: Ο Μετεωρισμός μπορεί να προκληθεί από παράσιτο στο πεπτικό σύστημα.
Επίσης, από λανθασμένη διατροφή, απότομη αλλαγή από ξηρά σε φυτική τροφή. Συμπτώματα: Ανορεξία, δύσπνοια, ακινησία, ανόρθωση τρίχας, και μελαγχολία.

Τρόπος Αντιμετώπισης:Μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία μικρή ποσότητα ζεστού γάλατος με λίγες σταγόνες αμμωνίας. Συμβουλευτείτε άμεσα κτηνίατρο!
 

Π

ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΤΙΣ
Αίτια: Η Περικαρδίτις είναι μικρόβιο, που προκαλεί φλεγμονή στο περικάρδιο.
Το Περικάρδιο είναι μία μεμβράνη που περιβάλλει την καρδιά.
Τρόπος Αντιμετώπισης: Δεν αντιμετωπίζεται! Είναι μια θανατηφόρα και, εντελώς ξαφνική ασθένεια! Επισκεπτείτε ΑΜΕΣΑ τον κτηνίατρο!


ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΣ
Η Περιτονίτις είναι μια υπερβολικά σπάνια ασθένεια!
Αίτια: Μικρόβιο, το οποίο προκαλεί φλεγμονή του περιτόναιο.
Το Περιτόναιο είναι ένας λεπτός υμένας, ο οποίος καλύπτει τα σπλάχνα. Συμπτώματα: Πυρετός, δύσπνοια.  
Τρόπος Αντιμετώπισης: Δεν αντιμετωπίζεται! Είναι μια θανατηφόρα και αθεράπευτη ασθένεια! Επισκεπτείτε ΑΜΕΣΑ τον κτηνίατρο!

 ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ
Η πνευμονία είναι λοιμώδης ασθένεια.
Αίτια: Όπως γίνεται με τους ανθρώπους, προσβάλει τα κουνελάκια, όταν είναι εκτεθειμένα σε ρεύματα αέρος.
Συμπτώματα: ανορεξία, υψηλός πυρετός, εξάντληση.
Τρόπος Αντιμετώπισης:
Το άρρωστο κουνελάκι πρέπει να προστατευτεί απο τα ρεύματα του αέρα, τοποθετώντας το σε ένα απομονωμένο μέρος.Επισκεπτείτε τον κτηνίατρο!

Σ

ΣΙΕΛΟΡΡΟΙΑ
Πρόκειται για μια ασθένεια που παρουσιάζεται συχνά στις φωλιές και στα κλουβιά των κουνελιών.
Αίτια:
 Η πέψη αποτελεί το βασικό αίτιο της Σιελόρροιας.
Συμπτώματα: Χαρακτηρίζεται με την εμφάνιση γλοιώδους σιέλου στο ρύγχος του ζώου που έχει προσβληθεί.
Παρουσιάζεται στα μωρά κουνέλια, που απογαλακτίζονται γρήγορα ή τρώνε σκληρές ξηρές τροφές.
Τρόπος Αντιμετώπισης: Το άρρωστο κουνελάκι πρέπει να απομονωθεί, να τραφεί με βρώμη ή πολτό πατζαριών.
ΜΗΝ ΤΟ ΤΑΙΣΕΤΕ λάχανο, σέλινο ή αντίδια.
Συμβουλευτείτε αμέσως κτηνίατρο!

ΣΥΦΙΛΗ
Ονομάζεται αλλιώς και Σπειροχαίτωση. Η Σύφιλη πρόκειται για μια πολύ σοβαρή και μεταδοτική αφροδίσια ασθένεια, αλλά διαφέρει από αυτή του ανθρώπου!
Αίτια:
Οφείλεται στη Σπειροχαίτη.
Συμπτώματα:
Συναντάται στα μάτια και φυσικά, στα γεννητικά όργανα του κουνελιού. Τρόπος Αντιμετώπισης: Επειδή μεταδίδεται με την σεξουαλική πράξη και κληρονομικά,
όταν επισκεφτείτε τον κτηνίατρο (όχι απαραίτητα για λόγους ασθενείας), ζητήστε του να κάνει κάποια σχετική εξέταση στο κουνελάκι σας. Αν και αυτό συναντάται συνήθως στα κουνέλια εκτροφής.

Υ

ΥΔΡΟΠΙΚΙΑ
Αίτια: Η ασθένεια αυτή προκαλείται από τη χρήση υγρών τροφών στη διατροφή του κουνελιού.
Συμπτώματα: Μαζεύεται υγρό στη κύστη.
Τρόπος Αντιμετώπισης: Το κουνελάκι θα πρέπει να τρώει αποκλειστικά ξηρή τροφή (
προτείνω φήραμα απο μαγαζι με κουνελοτροφές)στην οποία καλό είναι να προσθέσουμε λίγο μαγειρικό αλάτι. Μην του δίνετε ξηρά τροφή ποικιλίας, (περιέχει πολλούς υδατάνθρακες και ελάχιστες βιταμίνες.)

Ψ 

ΨΩΡΙΑΣΗ ΑΥΤΙΩΝ
Αίτια: Η Ψωρίαση οφείλεται σε ένα παράσιτο, πολύ μικρού μεγέθους, το Άκαρι.
Το παράσιτο αυτό αναπτύσσεται από την ακαθαρσία.
Συμπτώματα:
Έντονη κίτρινη έκκρηση από το αυτάκι του κουνελιού.
Το κουνελάκι παθαίνει ανορεξία και μένει ακίνητο.
Έντονη φαγούρα και υπερβολικά έντονη κίνηση του κεφαλιού του.
Σε προχωρημένο στάδιο, παρουσιάζονται κρούστες, το τύμπανο του αφτιού τρυπάει και η εμφάνιση του κουνελιού γίνεται απαίσια!
Τέλος, οδηγεί το κουνελάκι σε θάνατο!
Τρόπος Αντιμετώπισης: Το παράσιτο φονεύεται εύκολα με ζεστό νερό.
Για τη θεραπεία της Ψωρίασης μπορούμε να βάλουμε πάνω σε βαμβάκι μίγμα αμυγδελαίου και αιθεριούχου ελαίου αγγουριού εισχωρόντας το μέσα στο αφτί του κουνελιού.
Επίσης, πλένουμε τις κρούστες με ζεστό νερό και σαπούνι.
Επισκευτείτε και συμβουλευτείτε κτηνίατρο!


ΨΩΡΙΑΣΗ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ

Πρόκειται για μια δυσκολοθεράπευτη ασθένεια.
Αίτια: Οφείλεται σε μια μικρή αράχνη, η οποία εισχωρεί μέσα στο δέρμα του κουνελιού, κυρίως στις βάσεις των αυτιών και γύρω από τα μάτια και τη μύτη. Πολύ πιθανό και συχνό να εμφανιστεί και σε άλλα μέρη του σώματος.
Συμπτώματα: Το τρίχωμα του κουνελιού πέφτει και το δερματάκι του κοκκινίζει και βγάζει ένα υγρό, το οποίο ξεραίνεται και σχηματίζει μικρούς βώλους.
Το κουνελάκι χάνει την όρεξή του, αδυνατίζει και σε συνδυασμό με την νευρικότητα και τον παρασιτισμό, στο τέλος, πεθαίνει! 
Τρόπος Αντιμετώπισης:
Επειδή η Ψώρα είναι μεταδοτική από κουνέλι σε κουνέλι, τα προσβλημένα κουνελάκια θα πρέπει να απομονωθούν κατευθείαν, μέχρι να γίνουν καλά, καθώς και να απολυμανθούν τα κλουβιά τους και όλα τα σκεύη που χρησιμοποιήθηκαν από αυτά. Επισκευτείτε άμεσα κτηνίατρο!
 


 



62 σχόλια:

  1. mpori I 4oriasi Na metado8i ston an8ropo apo to kouneli?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα και χρονια πολλα... Μια ερωτηση: Σημερα ξαφνικα το κουνελακι μου (1 ετους αρσενικο) αρχησε να μην εχει ορεξη για φαγητο και σε ελεγχο που εκανα ειδα απο τον πρωκτο να εχει βγαλει βλενα με αιμα. Σαφως και καθαρισα την περιοχη αλλα λογο της μερας (ολα κλειστα) θα ηθελα την βοηθεια σας του τι συμβαινει.... :( Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα και χρονια πολλα... Μια ερωτηση: Σημερα ξαφνικα το κουνελακι μου (1 ετους αρσενικο) αρχησε να μην εχει ορεξη για φαγητο και σε ελεγχο που εκανα ειδα απο τον πρωκτο να εχει βγαλει βλενα με αιμα. Σαφως και καθαρισα την περιοχη αλλα λογο της μερας (ολα κλειστα) θα ηθελα την βοηθεια σας του τι συμβαινει.... :( Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποσο σημαντικη μπορει να ειναι η ψωριαση; το κουνελι μου (2 ετων αρσενικο) ξαφνικα οταν γυρισα απο τις διακοπες (20 μερες) εβγαλε γουνα με το κιλο και σε ενα σημειο που η γουνα του ειναι μαυρη σε αντιθεση με το υπολοιπο σωμα εχει πολυ κοντη γουνα και σε ενα μικρο σημειο δεν εχει καθολου και εχει κατι μικρα κοκκινα σημαδια..σας παρακαλω απαντηστε.... : (

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τρεμω απτο φοβο μου βλεποντας τα συμπτωματα και δεν μπορω να γραψω καλα καλα τα σχολια... ; (

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ηντα θες να σου κανω εγω να ρθω να το δω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το κουνελακι εδω και καποιους μηνες εχει εντονη διαρροια (συγκεκριμενα το παθαινε τα πρωινα) ενω πριν απο μερικες μερες σταματησε να κανει κακα του, να τρωει και να πινει νερο (του δινουμε νερο με συρριγγα για να μην αφυδατωθει) και δεν εχει ορεξη να κουνηθει απλα καθεται κουλουριασμενος σε μια ακρη ή στην τουαλετα του.. Επισης δεν εχει καθολου δυναμεις.. Απ'οσα διαβασα μπορει να ειναι κατι αναμεσα σε Εντεριτις, Λαμβλιωση ή Μετεωριτισμος.. Μπορει ομως και κατι αλλο.. (Ειναι 2.5-3 χρονων αρσενικος) Ευχαριστω εκ των προταιρω για την βοηθεια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. προσφατα προσεξα οτι ο ενας ορχης του κουνελιου μου ειναι καπως φουσκωμένος και αλλος σαν να μην εχει τιποτα μεσα του! ξερουμε αν ειναι μεγαλο προβλημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κατσαρός Περικλής Κτηνίατρος28 Δεκεμβρίου 2015 στις 3:03 π.μ.

    Απαράδεκτο να αναφέρεται η ψώρα ως ψωρίαση η οποία και δεν υφίσταται στα κουνέλια ως νοσολογική οντότητα και είναι αυτοάνοσης αιτιολογίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση...έχω ένα κουνελάκι 2 χρόνων εδώ και κάποιες μέρες έχει στο ένα ματάκι του μια λευκή μεμβράνη που έχει σκληρύνει πολύ η κτηνίατρος που το είδε από φωτο (μένω σε χωριό κ δυστυχώς δν υπάρχει κτηνίατρος)μου είπε ότι είναι φλεγμονή κ μας έδωσε κολλυριο αλλά τίποτα..τι μπορώ εγώ να κανω για να την βοηθεισω..??σε τρεις μέρες θα πάμε στον γιατρό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. kalispera to kounelaki mou einai 2 minon exi diaria prasinou xromatos ti einai ? to taizo ntomate ,ampelofila , laxano ,agouriakai xorta apla , psomi.
    mou ipan oti apagorebetei kounelini kai den tou vazw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. otan einai akoma 2 minon kala einai na trwei mono axiro kai ligo ksiri trofi (2 koutalies tin hmera), argotera tha tou dosis na sinithisi laxanika alla siga siga gia na min exei eukilia. to psomi apagoreuete gia ta kounelia...

      Διαγραφή
    2. EGW DIAVASA POS DEN KANEI NA TROEI FROUTA KAI LAXANIKA APO TOSO MIKRO,APO 4RON I 5 MINON,KAI KATHOLOU LAXANO.MALON GIAVTO EXEI DIARIA

      Διαγραφή
  12. οταν πηρα το κουνελι ηταν 1 και δε του χο κανει εμβολια. ΤΙ ΚΑΝΩ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΙ ΒΑΛΩ ΝΑ ΖΕΥΓΑΡΟΣΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το άρθρο σας! Έχω ένα κουνελάκι Ολλανδίας,2 χρονών, το οποίο εδώ και 1,5 βδομάδα περίπου εμφάνισε τριχόπτωση στην περιοχή των πίσω ποδιών (από την απέξω πλευρά) και το δέρμα του στη περιοχή αυτή έχει μαζευτεί (σαν καρούμπαλο). Επίσης γύρω από την περιοχή όπου έχει πέσει η γούνα του υπάρχει και κάτι υγρό σαν πύον και κολλάει το τρίχωμα. Αν μπορείτε πείτε μου τι είναι, πώς αντιμετωπίζεται και αν είναι μεταδοτικό στον άνθρωπο.Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Είχα ενα κουνελάκι 2,5 χρόνων ..ηταν δραστήριο, έτρωγε κανονικά, δεν έδειχνε να ποναει, να τον ενοχλει κατι ή να μην έχει όρεξη.. Και ξαφνικά τον βρηκα νεκρό... Δεν μπορω να καταλαβω τι εγινε! Και δεν ήμουν καν στο σπίτι οταν εγινε! Υπάρχει περιπτωση να είχε προβλημα η καρδούλα του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καρδιακο επαθε ...λυπαμαι πολυ που το εχασεσ

      Διαγραφή
  16. καρδιακο επαθε η ψυχουλα... η εγκεφαλικο. ετσι ξαφνικα εχασα κι εγω το δικο μου.λυπαμαι πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Sos Το κουνέλι μου έχει ένα μεγάλο εξόγκωμα κάτω από την κοιλιά στο ύψος του πίσω αριστερού ποδιού είναι σκληρό και αρκετά μεγάλο σε σημείο να ακουμπάει στο πάτωμα μήπως ξέρει κανείς τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μηπως ειναι αιμάτωμα...δηλαδη να χτυπησε κ να ειναι ξερο αιμα..υποχωρει με τον καιρό.

      Διαγραφή
    2. Μπορεί κάποιο κοκαλάκι να τρίβετε με κάποιο άλλο και να έχουν παράγει πιον

      Διαγραφή
  18. Το κουνελι μου σήμερα ειναι κουλουριασμενο δεξια ποναει πολυ, αφου το χαιδεψα λιγακι(τοπικο μασαζ) συνηλθε ηπιε νερο κ εφαγε λιγακι εναι δραστηριο αλλα η δεξια του μερια το "τραβαει" συνεχως το πρωι θα το παω στον γιατρο αλλα θα ηθελα μια γνώμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Για να έχει όρεξη για περπάτημα και παιχνίδι καλό είναι να αγοράσετε από μία κτηνιατρική λιχουδιές, οι οποίες περιέχουν πλούσιες βιταμίνες και τις λατρεύουν πολύ!!! Πιστέψτε με γιατί τις λατρεύει πολύ και το δικό μου κουνέλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η ΚΟΥΝΕΛΙΤΣΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΝΗ ΔΑΚΡΥΡΟΙΑ ΣΤΟ ΕΝΑ ΜΑΤΙ ΛΟΓΩ ΠΟΥ ΞΥΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΡΕΘΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΟΦΘΑΛΜΟΣ.ΤΙ ΚΑΝΩ?ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΤΣΟΥΖΕΙ ΚΙΟΛΑΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. την παρασκευη σταματησε να τρωει την κυριακη πεθανε το απογευμα , ειχε ανορεξια δεν ετρωγε τιποτα μονο λιγο νερο επινε , ηταν γεματο σε κιλα , εμφανισιακα δεν εδειχνε οτι εχει κατι , ετρωγε ομως λιγο σοκολατα και πρωι ετρωγε ψωμι με τσαι λιγη βεβαια ποσοτητα , ηταν 3,5 χρονων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα κουνέλια δεν πρέπει να τρώνε φαγητά τα οποία περιέχουν ζαχαρη αλάτι καθώς και ντομάτα

      Διαγραφή
  22. καλησπερα! εχω ενα κουνελακι 4-5 μηνων και εχει γκριζα ματακια. σημερα παρατηρησα οτι εχει αρχιζει στο πανω μερος της ιριδα να εξαπλωνεται ενα μαυρο. μηπως μπορει καποιος να ξερει τι ειναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. παιδια η λαμβλιωση πως θεραπευευεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. S O S . . . Θα μας πει καποιος για τη θεραπεια της λαμβλιωσης??? Επειγον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΕΧΘΕΣ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ........ ΓΎΡΙΣΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΑΡΓΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΆ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑ ΤΗΝ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ ΚΟΥΝΕΛΙΤΣΑ ΞΑΠΛΩΜΕΝΗ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗ ΚΑΙ ΚΟΚΑΛΩΜΕΝΗ...... ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΩΙ, ΤΗΣ ΕΒΑΛΑ ΦΑΓΑΚΙ, ΤΗΣ ΓΕΜΙΣΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΒΓΑΛΑ ΜΙΣΗ ΩΡΙΤΣΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ...... ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΗΤΑΝ.... ΤΗΝ ΕΙΔΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΑΝΕΒΗΚΕ ΜΟΛΙΣ ΓΥΡΙΣΑΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΒΓΑΛΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝΕ........ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ..... ΤΗΝ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΜΟΥ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΜΗΠΩΣ Η ΠΟΛΛΗ ΖΕΣΤΗ ΤΗΝ ΧΤΥΠΗΣΕ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δυστυχως πηγε απο εγκεφαλικο! ετσι φευγουν στα καλα καθουμενα! και εμενα το πρωτο μου κουνελι ετσι πηγε! :( λυπαμαι

      Διαγραφή
  26. Καλησπερα παιδια!εχω ενα κουνελακι 7 ετων και παρατηρησα πριν 2 μερες οτι εχει ξεραθει η γουνα του κατω απο το ενα του ματι! τι κανω; το πλενω με χαμομηλι μεχρι να του σταματησει; να ανησυχω; ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Γεια σας. Έχω ένα κουνελάκι το οποίο είναι 2.5 χρονών και μου το έδωσαν. Παρατήρησα ότι άρχισε να κουνάει το κεφάλι του αριστερα και δεξιά συνέχεια. Ξέρετε τι έχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλησπέρα παιδιά . Πρόσεξα οτι μερικά κουνέλια έχουν στον πνεύμονα τους μια πράσινη βλέννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. exw giros sta 25 kounelia exoun mia kisti gemeti pion kai to alo psoriasi sta autia bebea xrisimopio kapio farmako gia tin antimetopisitou gia ti psoriasi sta autia protino (sebacil)gia pliges eksogkomata ka protino spatholado einai apotelesmatikotato kai den afini simadia bebea mporite na to riksete kai sta autia ton kounelion sas an den exete sebacil me exi sosi poles fores to spatholado gia paradigma exo mia kounela mou eixai kisti se ena po ta bizakia tis me apotelesma ta kounelakia na psofisoun giati anti gia gala epinan pion milame poli sixameni empiria eutixos omos xrisimopiisa spatholado kai i blabia apokatastathike kai exo to kefali mou isixo ta zoa auta theloun megali prosoxi an ta afisis aprosexta tote kalitera na ta sfaksis para na ta dis na psofan 1 1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Γεια σας! Μου έδωσαν ένα κουνελάκι 2.5-3 χρονών και με το που το πήρα περίπου 5 μέρες μετά άρχισε να κουνάει το κεφάλι του δεξιά και αριστερά αλλά γενικά φερεται κανονικά οποίος ξερει να μου απαντήσει τι εχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Υπάρχει περίπτωση να κολλήσουμε κάτι το κουνελάκι;Αν είμαστε άρρωστοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Η ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΣ Είναι θανατηφόρα για το κουνέλι σε περίπτωση που δεν του κάνουμε το εμβόλιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλημέρα, έχω ένα κουνελάκι 1 έτους λευκό με μαύρη μάσκα γύρω από τα μάτια. Ενώ ήταν μια χαρά, ξαφνικά μέσα σε μια νύχτα, γέμισε το κλουβί του τρίχωμα το οποίο βγάζει το ίδιο με τα δόντια του και έχει μπαλώματα στα πόδια και στο στήθος και την ουρά. Δηλαδή σε περιοχές που φτάνει να τραβήξει τις τρίχες του. Τι φταίει κι έγινε τόσο απότομα? Δεν βλέπουμε πληγές απλά λείπει πολύ τρίχωμα...και συνεχίζει εδώ και 3 μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Γεια σας θα ήθελα μια γνώμη το κουνέλι μου ξαφνικά σήμερα το μεσημέρι σταμάτησε να τρώει και να έχει όρεξη να παίξει πίνει μόνο λίγο νερό θα ήθελα μια γνώμη είναι ενάμιση χρόνων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλησπέρα,σήμερα τα ξημερώματα,"έχασα"το κουνελάκι μου.Ήταν 5 ετών και κάπως παχουλός.Το προηγούμενο απόγευμα πριν το θάνατο του ήταν σε τραγική κατάσταση.Δέν είχε όρεξη,δέν στηριζόταν στα πόδια του και είχε μετεωρισμό.Τον πήγα στο γιατρό του έκανε κορτιζόνη,του χορήγησε αντιβίωση.Μου είπε ότι-λόγω μεγάλης ζέστης-υπέστη ένα μικρό εγκεφαλικό.Σημερα τα ξημερώματα άκουσα δύο δυνατά τραντάγματα στο κλουβί του τον βρήκα να ψυχοραγεί με τεντωμένο το σωματάκι του.Παρακαλώ πολύ τη γνώμη σας.Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. είδα το κουνελάκι κάνει σκουρόχρωμους εμετούς μπορώ να κάνω κάτι άμεσα; τι μπορεί να έχει; κινδυνευει άμεσα απο κάτι; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλησπέρα..Το κουνελάκι μου πριν λίγη ώρα έκανε σπασμούς έμεινε για λίγη ώρα ακίνητο και νόμιζα ότι το έχασα αλλά μετά από λίγο επανήλθε κανονικά..Τρόμαξα πολύ τι μπορεί να συμβεί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Το κουνελι μου εχει βγαλει ενα κοκκινο σκληρο εξογκωμα στο σωμα κοντα εκει που αρχιζει το δεξι του αριστερο ποδι. Δεν δειχνει να ενοχλειται οταν το ακουμπαω και η συμπεριφορα του ειναι κανονικη. Τι μπορει να ειναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Έχω μια κουνελα που έχει λίγο υγρό στα μάτια αλλά έχει χέσει λίγο τρίχωμα στην περιοχή εκείνη.Το κακό είναι ότι είναι λίγο ατίθαση και δεν κάθεται να της πλύνουμε το μάτι.Τι άλλο μπορώ να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλησπέρα σας, συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Θα ήθελα με την σειρά μου να σας ρωτήσω και εγώ για ένα θέμα που με απασχολεί.η κουνελιτσα μου πρόσφατα γέννησε 10 μικρά κουνελάκια. Μετά από 5 μέρες η κουνελιτσα μου εμφάνισε διάρροια και μέσα σε μια νυχτα πέθανε. Ταιζω τα μωράκια της με σύριγγα κάθε 2-3 ώρες με γάλα κατσικίσιο . Είναι τώρα 11 ημερών και έχουν ανοίξει τα ματάκια τους. Ένα από αυτά το πιο μικρόσωμο ενώ έτρωγε κανονικα κλείνει τα ματάκια του δεν μπορεί να σταθεί στα ποδαράκια του και δείχνει εξασθενημένο. Του δίνω γαλατάκι με το ζόρι περίπου 1 με 2 μλ κάθε δύο ώρες. Του χορήγησα αντιβιωση που είναι για τις κότες σε σκόνη άσπρη γιατί δεν είχα κάποια άλλη διαθέσιμη. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν σήμερα. Τα κουνελάκια τα έχω εντός σπιτιού, δεν υπάρχει πιθανότητα να κρυώσε. Υπάρχει κάποια θεραπεία ή υπάρχει ο κίνδυνος να μην τα καταφέρει και να καταλήξει? Επίσης υπάρχει πιθανότητα αυτό που του συμβαίνει να το μεταδώσει στα αδερφάκια του που τα έχω όλα μαζί στην φωλιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές πολύ κατατοπίσει το αθρο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Καλησπέρα σήμερα έχασα κ το δεύτερο μας κουνελάκι μέσα σε ένα μηνα.... Πέθανε με τον ίδιο τρόπο όπως το πρώτο με σπασμούς... κάνουμε εμείς κάτι λάθος;;; γιατί; υπάρχει περίπτωση να το κολλάμε κάτι εμείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Καλησπέρα!!!
    Πριν πέντε μέρες γέννησε η κουνελιτσα μου.
    Το ένα το μικρό βγήκε από τη φωλιά και το βρήκαμε κάτω από τον καναπέ στα μάρμαρα παγωμένο. Το ετριψα, το ζεστανα και το έβαλα στη φωλιά του. Σήμερα παρατηρώ ότι έινσι λερωμένο και έχει κολλημένες ακαθαρσίες στο πωπουδακι του και κάτι σαν πληγουλα. Τι μπορεί να είναι?
    Σάββατο σήμερα, ποιον να βρω???
    Και επίσης όταν η κουνελα δεν ταιζει τα μικρά, τι κάνουμε? Τι μπορώ να δώσω και πως? Ενώ τα τάιζε κανονικά, σήμερα όλη μέρα δεν τα πλησίασε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Καλημέρα σας, Το κουνελάκι μου απο την πρωρη ημερα που το εχω είχε συνηθίσει να πηγαινει τουαλετα σε μια γλατρα που ειχα με χωμα. Για να μην παθει καποιο δερματικό, πεταξα το χωμα απο την γλαστρα και την φυλαξα και του εβαλα μια τουαλετα για κουνέλια με λιγο απο τα τσισα του και τα κακακια του, Ομως δεν το βλεπω να πηγαινει τουαλετα εκει ουτε πουθενα αλλου εδω και 2 μέρες. Τι να κάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Καλησπέρα σας! Συγχαρητήρια για το άρθρο σας, είναι πολύ βοηθητικό. Το κουνελακι μου (6 μηνών) έβγαλε από το στομα του μικρά μπαλάκια χρώματος πράσινο- καφέ (σαν τα κόπρανα του). Βέβαια είναι πολύ δραστήριο, εχει όρεξη και πίνει νερό κανονικα. Να ανησυχώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. καλησπερα ειχα μια κουνελιτσα 4 χρονων η αληθεια ειναι οτι δεν την στειρωσα ουτε την πηγα σε κτηνιατρο την ειχα ελευθερη μεσα στο σπιτι και ετρωγε φρεσκα λαχανικα οπωα ανηθοσ χορτα ιταλιασ αντιδια λιγο μπανανα και ετρωγε και ενα μπισκοτα με βρωμη ξαφνικα ειχε σαν διαροια και εδειχνε οτι καπου πονουσε και μια ετρωγε και μια δεν ετρωγε και ενω ελεγα οτι θα την παω σε κτηνιατρο ξαναπαιρνε τα πανω τησ και δεν την πηγα τελικα την τελευταια μερα πριν πεθανει ετρωγε και ηταν μια χαρα αφου χαρηκα και ειπα οτι εγινε καλα οταν ξυπνησα το πρωι την βρηκα κατω απο ενα τραπεζι να καθεται και την πηρα την εβαλα σε μια πολυθρονα που ειχα και την παρατηρουσα γιατι δυστυχωσ ηταν κυριακη κδι δεν μπορουσα να την παω στο πικερμι που ηταν το μοναδικο ανοιχτο προσπαθησα να τησ δωσω νερο οπωσ τισ αλλεσ φορεσ πουσ τησ εδινα και επαιρνε τα πανω τησ και μετα ξανατρωγε αλλα δυστυχωσ αυτη τη φορα ουτε που ανοιξε το στομα τησ δεν ξερω πωσ την πατησα ετσι ξερω οωσ αν την πηγαινα σε κτηνιατρο τοτε που εβλεπα πωσ δεν ηταν τοσο καλα τωρα θα ζουσε και το τραγικο πωσ την αφησα πολλεσ ωρεσ ετσι γιατι ελεγα να την παω δευτερα πρωι σε κτηνιατρο δυστυχωσ ομωσ μετα απο 10 ωρες που ηταν ετσι ξεψυχησε ποτε τησ μεχρι τοτε δεν αρρωστησε ηταν δραστηρια δεν μπορω να καταλαβω τι ειχε παθει και διαροια δεν ειχε απλα εδειχνε οτι πονουσε στην κοιλια για λιγο αλλα μετα επαιρνε τα πανω τησ και εκανε οτι εκανε παντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Καλησπέρα το κουνέλι μ είναι αρσενικό και τς τελευταίες δυο μέρες δεν έχει πολύ έχει όρεξη δεν γλύφετε και είναι λες και το πονάει το στόμα τ….μήπως ξέρει κανεις τι έχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή